Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.
Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Dip guacamole

(29)
15 minut
1-2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
197 kcal / 1 porcję (171 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    115.31 kcal
    5.77%
  • Białko
    1.84 g
    3.68%
  • Węglowod.
    7.61 g
    2.82%
  • Tłuszcze
    10.01 g
    14.3%
  • Błonnik
    2.80 g
    11.2%
  • GDA
    5.77 %
Składniki
  • Papryka czerwona - 30g (¼ sztuki)
  • Awokado - 110g
  • Cebula czerwona - 25g (¼ sztuki)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Czosnek duży - 3g (½ ząbka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Paprykę umyj i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę obierz i poszatkuj.

KROK 2: Dojrzałe awokado (powinno być dość miękkie) dokładnie opłucz. Przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę. Miąższ wydrąż do miseczki za pomocą łyżki.

KROK 3: Do awokado dodaj sprasowany czosnek, sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę (możesz też rozgnieść widelcem). Jeśli lubisz ostro przyprawione jedzenie dodaj posiekaną papryczkę chili i kilka kropli sosu tabasco.

KROK 4: Dip połącz z pokrojoną papryką i cebulą, wymieszaj. Przełóż do miseczki. Do dekoracji idealnie nada się kilka listków świeżej kolendry.

*Serwuj z warzywami bądź jako pastę do kanapek lub tortilli.

Smacznego!