Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
278 kcal / 1 porcję (410 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    67.93 kcal
    3.4%
  • Białko
    4.25 g
    8.5%
  • Węglowod.
    6.04 g
    2.24%
  • Tłuszcze
    2.96 g
    4.23%
  • Błonnik
    0.46 g
    1.84%
  • GDA
    3.4 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wywar warzywno-drobiowy - 100g (½ szklanki)
  • Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 22.5g (1 ½ łyżeczki)
  • Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
  • Ser Tylżycki - 20g (plaster)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 15g (łyżka stołowa)
  • Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Masło (opcjonalnie margarynę) rozpuść na głębokiej patelni, dodaj mąkę i zrób złocistą zasmażkę. Rozprowadź ją zimnym bulionem. Całość wlej do garnka, dodaj pomidory i koncentrat. Gotuj na wolnym ogniu ok 10 minut.

KROK 2: Plaster sera pokrój na mniejsze kawałki (możesz również użyć tartego sera).

KROK 3: Zupę przelej na talerz, posyp serem i natką pietruszki. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

*W sezonie letnim, gdy świeże pomidory są smaczniejsze, użyj ich do przyrządzenia tego dania zamiast pomidorów z puszki.

Smacznego!

Zobacz także
Kotlet z kalafiora i cieciorki
(5)
Kotlet z kalafiora i cieciorki
20 minut + czas pieczenia
4 osoby
więcej