Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
1 osoba
średni
Wartości odżywcze
213 kcal / 1 porcję (237 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    89.93 kcal
    4.5%
  • Białko
    8.06 g
    16.12%
  • Węglowod.
    5.03 g
    1.86%
  • Tłuszcze
    4.67 g
    6.67%
  • Błonnik
    1.58 g
    6.32%
  • GDA
    4.5 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Filet z mintaja, mrożony - 100g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula - 20g (¼ sztuki)
  • Marchew - 45g
  • Por obrany - 30g
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 26.3g (1 ⅔ łyżeczki)
  • Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Rybę posól niewielką ilością soli, natrzyj pieprzem i ugotuj w niewielkiej ilości wody lub na parze.

KROK 2: Pora dokładnie umyj. Pokrój go razem z cebulą w piórka. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

KROK 3: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i por. Następnie dodaj marchewkę. Możesz dorzucić ziele angielski i liść laurowy. Podduś warzywa z niewielką ilością wody, aż zmiękną. Ale nie rozgotują, niech będą al dente.

KROK 4: W międzyczasie rozprowadź koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i dodaj do duszonych warzyw. Pogotuj jeszcze 5 minut, spróbuj warzyw i dopraw wedle uznania.

*Rybę serwuj przykrytą warzywami, posypaną natką pietruszki z dodatkiem ryżu, kaszy lub ziemniaków.

Smacznego!

Zobacz także
Śledzie pod piernikowo-orzechową pierzynką
(14)
Śledzie pod piernikowo-orzechową pierzynką
40 minut + czas marynowania
4 osoby
więcej
Sałatka z tuńczykiem
(17)
Sałatka z tuńczykiem
15 minut
2 osoby
więcej