Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Makaron penne z sosem i oliwkami

(3)
20 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
365 kcal / 1 porcję (285 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    127.97 kcal
    6.4%
  • Białko
    4.30 g
    8.6%
  • Węglowod.
    14.49 g
    5.37%
  • Tłuszcze
    6.15 g
    8.79%
  • Błonnik
    1.50 g
    6%
  • GDA
    6.4 %
Składniki
  • Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 60g
  • Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
  • Oliwki czarne marynowane - 25g (10 sztuk)
  • Oliwa z oliwek - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron ugotuj al dente (według instrukcji na opakowaniu).

KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmaż, dołącz pomidory. Zmniejsz ogień, duś około 15 minut. Sos możesz doprawić do smaku suszoną bazylią lub oregano.

KROK 3: Makaron przełóż na talerz lub do miski, polej sosem pomidorowym, dodaj oliwki. Całość posyp parmezanem i oregano, delikatnie wymieszaj.

Smacznego!