Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

50 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
317 kcal / 1 porcję (94 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    335.95 kcal
    16.8%
  • Białko
    6.65 g
    13.3%
  • Węglowod.
    33.03 g
    12.23%
  • Tłuszcze
    20.17 g
    28.81%
  • Błonnik
    2.44 g
    9.76%
  • GDA
    16.8 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 160g (16 łyżek stołowych)
  • Cukier brązowy - 75g (15 łyżeczek)
  • Cukier muscovado - 20g (¼ szklanki)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Maślanka naturalna 0,5 % tłuszczu - 120g (½ szklanki)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 300g (20 łyżek stołowych)
  • Czekolada gorzka - 100g
  • Kakao 16%, proszek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Kawa rozpuszczalna - 4g (2 łyżeczki)
  • Cukinia - 200g
  • Aromat waniliowy - 8g (2 łyżeczki)
  • Orzechy włoskie - 20g (5 sztuk)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw.

KROK 2: Zmiksuj olej i cały cukier. Dodaj proszek do pieczenia, sól. Dalej miksuj. Po kolei wbijaj jajka cały czas mieszając.

KROK 3: Dodawaj mąkę na przemian z maślanką miksując. Następnie dosyp kakao i kawę dalej miksując. Na końcu dodaj cukinię (około 2 szklanek) i rozpuszczoną czekoladę, mieszaj do połączenia wszystkich składników. Wrzuć posiekane orzechy i dodaj aromat waniliowy. Delikatnie zamieszaj masę.

KROK 4: Blachę o wymiarach 24 x 34 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w temperaturze 160oC przez około 35 minut.

Smacznego!

Zobacz także
Mały pudding z tapioki, kokosem i mango
(1)
Mały pudding z tapioki, kokosem i mango
35 minut + czas chłodzenia
1 osoba
więcej
Domowa lemoniada
(9)
Domowa lemoniada
10 minut
2 osoby
więcej