-
Kaloryczność171.38 kcal8.57%
-
Białko2.66 g5.32%
-
Węglowod.41.28 g15.29%
-
Tłuszcze0.71 g1.01%
-
Błonnik3.26 g13.04%
-
GDA8.57 %
- Ryż brązowy surowy - 180g (szklanka)
- Woda ciepła - 240g (szklanka)
- Cukier - 60g (10 łyżeczek)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Pierwszego dnia wlej do słoika 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody i dodaj 2 łyżki mąki, (która powstała poprzez zmielenie w młynku brązowego ryżu) i pół łyżeczki cukru, wymieszaj, przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 24h.
KROK 2: Drugiego dnia dodaj do tak nastawionego roztworu 1 łyżkę ciepłej wody i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu oraz 1/2 łyżeczki cukru, wymieszaj i odstaw na 24h przykryte ściereczką.
KROK 3: Następnego dnia dodaj 1 łyżkę ciepłej wody, 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu.
KROK 4: Czwartego dnia dodaj 1 łyżkę ciepłej wody i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu i 1/2 łyżeczki cukru, wymieszaj i odstaw na 24h przykryte ściereczką.
KROK 5: Kolejnego dnia dodaj 1 łyżkę ciepłej wody,1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki z brązowego ryżu lub zwykłej ryżowej lub jaglanej, gryczanej, owsianej, amarantusowej itd - dowolnej bezglutenowej .
*Do upieczenia ok. kilogramowego chleba potrzeba ok. 150ml zakwasu - możesz dodać całą zawartość słoika, ale nie wyskrobywać ze ścianek, tylko dodać do pozostałości 2 łyżki ciepłej wody i 2 łyżki mąki z brązowego ryżu.
**Zamiast mąki ryżowej można użyć innej, dowolnej bezglutenowej tj. jaglanej, amarantusowej, gryczanej itp.
Smacznego!