20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
111 kcal / 1 porcję (285 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność39.17 kcal1.96%
-
Białko1.04 g2.08%
-
Węglowod.6.06 g2.24%
-
Tłuszcze1.98 g2.83%
-
Błonnik1.58 g6.32%
-
GDA1.96 %
Składniki
- Seler naciowy - 270g (6 łodyg)
- Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
- Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
- Pomidor - 780g
- Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
- Ksylitol - 3.5g (½ łyżeczki)
- Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
- Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
- Żurawina suszona - 24g (2 łyżki stołowe)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Seler dokładnie umyj i ugotuj go na parze do miękkości. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Podduś czosnek. Dodaj pokrojone pomidory, paprykę, pietruszkę, ksylitol, sól i pieprz.
KROK 2: Dodałaj seler i czerwony pieprz, duś wszystko kilka minut. Podawaj z komosą ryżową lub kaszą jaglaną. Na koniec posyp suszoną żurawiną.
Smacznego!
Zobacz także