Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
03.08.2016
dodaj własny przepis
70 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
303 kcal / 1 porcję (220 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    137.64 kcal
    6.88%
  • Białko
    6.87 g
    13.74%
  • Węglowod.
    20.41 g
    7.56%
  • Tłuszcze
    4.25 g
    6.07%
  • Błonnik
    2.70 g
    10.8%
  • GDA
    6.88 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 200g
  • Por obrany - 60g
  • Brokuły - 120g
  • Brukselka - 150g
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
  • Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Papryczka chili - 10g (½ sztuki)
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
  • Rozmaryn suszony - 3g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę przepłucz na drobnym sicie pod bieżącą wodą, a następnie przelej ją wrzątkiem. W płaskim garnku zagotuj 2 szklanki wody. Do wody wsyp kaszę i gotuj pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyłącz ogień i zdejmij pokrywkę na kilka minut, by kasza nieco odparowała.

KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Obierz brukselkę z wierzchnich listków i pokrój na grube plasterki. Pora pokrój na grube plastry, a brokuły umyj i pokrój w średniej wielkości różyczki. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej wszystkie warzywa. (Warzywa nie muszą całkiem zmięknąć - chodzi o to, by nabrały lekko złotego koloru i uwolniły aromat).

KROK 3: Ugotowaną kaszę wymieszaj z podsmażonymi warzywami. Dopraw je solą, grubo zmielonym czarnym pieprzem, chili, ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Do masy dodaj drobno posiekany pęczek natki pietruszki. Następnie wbij trzy jajka. Całość dokładnie wymieszaj do momentu połączenia składników.

KROK 4: Formę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj dobrze masłem. Przełóż masę do formy i wyrównaj powierzchnię.

KROK 5: Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.

*Do zapiekanki idealnie smakuje lekki dip z jogurtu, natki pietruszki i czosnku oraz delikatny sos pomidorowy.

Smacznego!