Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

15 minut + czas pieczenia
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
526 kcal / 1 porcję (386 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    136.20 kcal
    6.81%
  • Białko
    4.75 g
    9.5%
  • Węglowod.
    20.20 g
    7.48%
  • Tłuszcze
    5.17 g
    7.39%
  • Błonnik
    2.90 g
    11.6%
  • GDA
    6.81 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 40g
  • Cynamon mielony - 2g (½ łyżeczki)
  • Kardamon mielony - 1g (½ łyżeczki)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 0.3g (½ szczypty)
  • Maliny - 60g (½ szklanki)
  • Borówki amerykańskie - 70g (½ szklanki)
  • Wiórki kokosowe - 12g (2 łyżki stołowe)
  • Migdały - 7g (7 sztuk)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 120g (½ szklanki)
  • Miód pszczeli - 24g (2 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. W sporej misce wymieszaj suchą kaszę jaglaną z przyprawami i przełóż do wysmarowanej masłem średniej, ceramicznej formy do pieczenia. Lekko masę ugnieć łyżką lub dłońmi.

KROK 2: Na jaglaną masę wyłóż owoce, następnie orzechy i wiórki kokosowe.

KROK 3: W drugiej misce zmiksuj jajka, mleko i miód. Wylej całą mieszanię do małego, ceramicznego naczynka. Popraw dodatkowo łyżką tak, by jajeczna masa dotarła do wszystkich zakamarków.

KROK 4: Wstaw danie do nagrzanego piekarnika na godzinę.

*Podawaj z gęstym jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Zobacz także
Fasolka po bretońsku
(0)
Fasolka po bretońsku
30 minut + czas moczenia
3 osoby
więcej
Dorsz w pomidorach
(8)
Dorsz w pomidorach
20 minut
1 osoba
więcej