Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Krem z pomidorów z jogurtem naturalnym

Domowa granola z amarantusem

(3)
20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
373 kcal / 1 porcję (93 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    399.82 kcal
    19.99%
  • Białko
    10.57 g
    21.14%
  • Węglowod.
    59.65 g
    22.09%
  • Tłuszcze
    14.08 g
    20.11%
  • Błonnik
    6.02 g
    24.08%
  • GDA
    19.99 %
Składniki
  • Płatki owsiane górskie - 110g (11 łyżek stołowych)
  • Amarantus ekspandowany - 45g (1 ½ szklanki)
  • Orzechy pistacjowe - 40g
  • Żurawina suszona - 60g (5 łyżek stołowych)
  • Miód pszczeli - 72g (6 łyżeczek)
  • Tahini - 36g (3 łyżki stołowe)
  • Sok pomarańczowy - 10g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

KROK 2: W dużej misce połącz płatki owsiane, amarantus i pistacje. W rondelku na małym ogniu rozpuść i połącz ze sobą miód i pastę tahini, mieszaj całość ok. 2 minut. Zdejmij z ognia i dodaj łyżeczkę soku pomarańczowego.

KROK 3: Suche składniki wymieszaj z mokrymi do połączenia składników. Wyłóż całość na blaszkę z pergaminem. Piecz na środkowej półce ok. 15 minut, granolę przemieszaj i wstaw na kolejne 5 minut.

KROK 4: Musli wyjmij z piekarnika, wymieszaj z żurawiną i zostaw do ostudzenia.

Wskazówki:
Gotową granolę przechowuj w słoikach.