Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(5)
06.02.2017
dodaj własny przepis
100 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
183 kcal / 1 porcję (158 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    115.83 kcal
    5.79%
  • Białko
    2.14 g
    4.28%
  • Węglowod.
    21.50 g
    7.96%
  • Tłuszcze
    3.52 g
    5.03%
  • Błonnik
    2.47 g
    9.88%
  • GDA
    5.79 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 50g
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Kakao 16%, proszek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 60g (½ szklanki)
  • Ksylitol - 28g (4 łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Woda mineralna niegazowana - 20g (¼ szklanki)
  • Gruszka - 1000g
  • Masło ekstra - 20g (4 łyżeczki)
  • Syrop klonowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)
  • Aromat waniliowy - 2g (½ łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

CIASTO:

KROK 1: Mocno schłodzone wyjęte prosto z lodówki masło pokrój w małe kawałeczki.

KROK 2: Do średniej wielkości miski przesiej wzystkie suche składniki ciasta: zmieloną na mąkę kaszę gryczaną, mąkę orkiszową, kakao i sól. Dodaj dwie łyżki ksylitolu. Następnie dodaj pokrojone, zmrożone masło i zacznij ciasto wyrabiać. W trakcie wyrabiania, dodawaj nieco wody, by kontrolować jego konsystencję. Wyrabiaj do momentu połączenia się wszystkich składników.

KROK 3: Powstałe ciasto pokrój na dwie, nierówne części (1 część: 2/3 objętości ciasta; druga część 1/3). Mniejszą partię zawiń w folie spożywczą i włóż do lodówki.

KROK 4: Resztę ciasta wyłóż na dno wysmarowanej tłuszczem formy na tartę. Ponakłuwaj całość widelcem. Na czas przygotowywania masy gruszowej, wstaw formę do lodówki.

MASA GRUSZKOWA:

KROK 1: Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój na dość cienkie plasterki o szerokości około 1,5-2 cm.

KROK 2: W dużym rondelku (o grubym dnie) rozpuść masło, dodaj syrop klonowy i na końcu gruszki. Doprowad całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, gruszki delikatnie przemieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj gruszki przez około 15 minut, do momentu, aż gruszki zmiękną. Uważaj, żeby się nie przypaliły.

KROK 3: Kiedy gruszki będą już miękkie, usuń je za pomocą cedzaka z soku, przekładajac na talerz. Następnie zwiększ ogień (bez przykrycia) i podgrzewaj sos gruszkowy do momentu, aż nieco zgęstnieje. Dodaj spowrotem gruszki, sok z cytryny i aromat waniliowy i wymieszaj wszystko delikatnie.

KROK 4: Wyjmuj tartę z lodówki. Wyłóż na nią przygotowaną masę gruszkową.

KROK 5: Następnie wyjmij z lodówki zawiniętą część ciasta, rozwałkuj ją na cienki placek. Za pomocą noża podziel je na 3 cm-owe paski. Okładaj na wyłożonej masie przygotowane paski w taki sposób, by utworzyły zgrabną kratkę.

KROK 6: Tak przygotowaną tartę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 45-50 minut w termoobiegu.

Smacznego!

Zobacz także