Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(36)
22.02.2017
dodaj własny przepis
25 minut +
9 osób
łatwy
Wartości odżywcze
162 kcal / 1 porcję (92 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    175.27 kcal
    8.76%
  • Białko
    4.48 g
    8.96%
  • Węglowod.
    19.16 g
    7.1%
  • Tłuszcze
    9.80 g
    14%
  • Błonnik
    3.95 g
    15.8%
  • GDA
    8.76 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Bataty - 400g (2 sztuki)
  • Fasola czerwona, konserwowa - 200g (10 łyżek stołowych)
  • Ryż brązowy surowy - 72g
  • Orzechy włoskie tarte - 80g (8 łyżek stołowych)
  • Szczypiorek siekany - 25g (5 łyżek stołowych)
  • Papryka słodka, wędzona - 6g (3 szczypty)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Rozmaryn suszony - 3g (łyżeczka)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

KROK 2: Bataty obierz, pokrój na kształt frytek. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, połóż na nią bataty, polej je oliwą, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Piecz przez 20 minut.

KROK 3: W między czasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

KROK 4: Fasolę przełóż na sitko i dokładnie przepłucz z zalewy. Następnie osusz ją na ręczniku papierowym i zblenduj. Ważne, aby nie powstała z niej gładka masa, tylko małe kawałki.

KROK 5: Do fasoli dodaj bataty i miksuj do momentu połączenia się składników. Następne wsyp ugotowany ryż, pokrojony szczypiorek, tarte orzechy, olej rzepakowy, wędzoną paprykę, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj przy użyciu drewnianej łyżki.

KROK 6: Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety, a następnie ułóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piecz przez 35 minut.

Smacznego!

Zobacz także
Ogórkowa ze śmietaną
(5)
Ogórkowa ze śmietaną
30 minut
1 osoba
więcej
Chleb chrupki bezglutenowy
(21)
Chleb chrupki bezglutenowy
30 minut + czas pieczenia
2 osoby
więcej