40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
196 kcal / 1 porcję (286 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
-
Kaloryczność68.58 kcal3.43%
-
Białko2.48 g4.96%
-
Węglowod.14.11 g5.23%
-
Tłuszcze1.17 g1.67%
-
Błonnik2.05 g8.2%
-
GDA3.43 %
Składniki
- Kasza kuskus - 85g (½ szklanki)
- Marchew - 100g
- Bataty - 200g (sztuka)
- Papryka czerwona - 200g (sztuka)
- Cukinia - 200g
- Cebula - 80g (sztuka)
- Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
- Pomidor suszony w oleju - 60g (3 plastry)
- Przecier pomidorowy - 10g (¼ szklanki)
- Pomidor koktajlowy - 200g (10 sztuk)
- Czosnek duży - 5g (ząbek)
- Sól biała - 0.5g (szczypta)
- Pieprz czarny - 1g (szczypta)
Sposób przyrządzenia
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
KROK 2: Bataty i marchew obierz i pokrój na kawałki. Umieść na blaszce, skropić odrobiną oliwy z oliwek, posypać solą, pieprzem i ziołami i wrzucić do piekarnika na 40 minut.
KROK 3: Cebulę, paprykę i cukinię posiekaj na małe kawałki i umieścić na drugiej blaszce. Ponownie skropić oliwą, dodać przyprawy i piec przez 25 minut.
KROK 4: Kuskus przełożyć do miski, zalać 1,5 szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem na ok. 4-5 minut. Następnie rozmieszać z koncentratem i ziołami. Gdy warzywa będą już upieczone, połączyć je z kuskusem.
KROK 5: Danie przełożyć na talerz, dodać suszone pomidorki i pomidorki koktajlowe.
Smacznego!
Zobacz także