Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(33)
03.05.2017
dodaj własny przepis
15 minut
9 osób
łatwy
Wartości odżywcze
67 kcal / 1 porcję (70 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    95.97 kcal
    4.8%
  • Białko
    5.22 g
    10.44%
  • Węglowod.
    14.60 g
    5.41%
  • Tłuszcze
    1.49 g
    2.13%
  • Błonnik
    3.71 g
    14.84%
  • GDA
    4.8 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Fasola biała, konserwowa - 400g
  • Kalafior - 100g
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 30g (¼ szklanki)
  • Awokado - 35g
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Woda - 60g (¼ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kalafiora podziel na małe różyczki, dokładnie umyj i wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wodzie z dodatkiem mleka (czas gotowania to ok. 5 minut). Następnie odcedź i ostudź.

KROK 2: Białą fasolę odsącz z zalewy, a następnie dokładnie wypłucz. Awokado obierz i pokrój w paski.

KROK 3: Tak przygotowane składniki umieść w misie blendera, dodając do nich obrany czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

KROK 4: Podczas blendowania dodawaj stopniowo zimną wodę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

*Pastę można wykorzystać nie tylko jako dodatek do kanapek, ale także jako dip do warzyw.

**Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, do przygotowywanej pasty możesz dodać odrobinę chilli.

Smacznego!

Zobacz także
Bałkańska pasta paprykowa
(8)
Bałkańska pasta paprykowa
50 minut + czas pieczenia
6 osób
więcej
Dorada pieczona z czosnkiem
(12)
Dorada pieczona z czosnkiem
50 minut + czas marynowania
2 osoby
więcej