Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
200 kcal / 1 porcję (365 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    54.85 kcal
    2.74%
  • Białko
    3.85 g
    7.7%
  • Węglowod.
    3.70 g
    1.37%
  • Tłuszcze
    2.64 g
    3.77%
  • Błonnik
    0.30 g
    1.2%
  • GDA
    2.74 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wywar warzywno-drobiowy - 180g (¾ szklanki)
  • Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 15g (łyżeczka)
  • Marchew - 10g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Cebula - 5g (¼ sztuki)
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 25g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Umyj warzywa. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchew oskrob i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

KROK 2: Rozgrzej garnek i wlej oliwę. Podsmaż cebulę i marchewkę, około 5 minut. Dorzuć czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj koncentrat, pomidory, bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem, około 15 minut.

KROK 3: Zupę zmiksuj na gładko. Dopraw pieprzem i solą o obniżonej zawartości sodu.

KROK 4: Przelej do miseczki. Udekoruj jogurtem naturalnym (możesz użyć tego o 0% zawartości tłuszczu). Dodatek świeżej bazylii idealnie podkreśli smak zupy.

*Do przygotowania zupy możesz użyć wywaru warzywnego, wołowego lub z kostki.

Smacznego!

Zobacz także
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną i kokosem
(29)
Ciasto czekoladowe z kaszą gryczaną i kokosem
40 minut + czas pieczenia
6 osób
więcej
Warzywne placuszki
(39)
Warzywne placuszki
30 minut
4 osoby
więcej