Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

10 min. + 1 godz.
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
265 kcal / 1 porcję (165 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    160.73 kcal
    8.04%
  • Białko
    18.47 g
    36.94%
  • Węglowod.
    0.99 g
    0.37%
  • Tłuszcze
    9.26 g
    13.23%
  • Błonnik
    0.13 g
    0.52%
  • GDA
    8.04 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wołowina, polędwica - 150g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Mięso delikatnie rozbij (dobrze nadaje się do tego trzonek noża, nie używaj tłuczka, aby nie zniszczyć włókien mięsa).

KROK 2: Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem. Marynatą nasmaruj polędwicę. Odstaw na godzinę do lodówki, aby polędwica skruszała. Jednak nie jest to konieczne.

KROK 3: Rozgrzej patelnię i smaż polędwicę około 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli nie lubisz półkrwistego mięsa, smaż nieco dłużej, jednak nie przeciągnij czasu, bo polędwica stanie się twarda.

KROK 4: Gotowe mięso przełóż na talerz i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.

*Podawaj z warzywami.

Smacznego!

Komentarze (1)

Wtorek, 6 maja 2014 | 10:10:14 wojtek.b 15

dobry stek nie jest zły ;P