Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

5 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
109 kcal / 1 porcję (164 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    66.60 kcal
    3.33%
  • Białko
    0.74 g
    1.48%
  • Węglowod.
    2.82 g
    1.04%
  • Tłuszcze
    6.16 g
    8.8%
  • Błonnik
    0.80 g
    3.2%
  • GDA
    3.33 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Sałata lodowa - 80g (2 liście)
  • Ogórek szklarniowy - 70g
  • Ocet jabłkowy - 3g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Sałatę dokładnie opłucz i pokrusz na kawałki (możesz też użyć ulubionego miksu sałat). Ułóż w miseczce.

KROK 2: Ogórka umyj, cienko obierz (najlepiej nadaje się specjalna obieraczka do warzyw).

KROK 3: Do słoiczka lub kubka wlej ocet (może być winny lub sok z cytryny), dodaj szczyptę soli i bardzo dokładnie wymieszaj. Dolej oliwy z oliwek, ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą.

KROK 4: Sałatę i ogórka polej sosem, delikatnie zamieszaj.

*Sosu możesz używać również do nadawania smaku innym sałatkom.

Smacznego!

Zobacz także
Marchewka do dipu
(14)
Marchewka do dipu
5 minut
1 osoba
więcej
Dip guacamole
(30)
Dip guacamole
15 minut
1-2 osoby
więcej