Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut + 12 godz.
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
489 kcal / 1 porcję (248 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    197.28 kcal
    9.86%
  • Białko
    10.78 g
    21.56%
  • Węglowod.
    31.24 g
    11.57%
  • Tłuszcze
    5.75 g
    8.21%
  • Błonnik
    6.05 g
    24.2%
  • GDA
    9.86 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Groch, nasiona namoczone - 160g (szklanka)
  • Bułka tarta - 32g (4 łyżki stołowe)
  • Cebula - 20g (¼ sztuki)
  • Jaja kurze surowe - 25g (½ sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 0.3g (⅓ szczypty)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Namoczony wcześniej groch (minimum 12 godzin) ugotuj. Po ugotowaniu odcedź, przestudź i zmiksuj na puree.
KROK 2: Cebulę obierz i poszatkuj, zeszklij na odrobinie tłuszczu, dodaj do grochu. Wrzuć jajko, przyprawy (możesz dodać także majeranek) i mieszając stopniowo wsypuj bułkę tartą, aż masa będzie miała konsystencję kotletów.
KROK 3: Uformuj kotlety, obtocz w pozostałej bułce i smaż na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!