Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
293 kcal / 1 porcję (259 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    113.29 kcal
    5.66%
  • Białko
    4.30 g
    8.6%
  • Węglowod.
    13.78 g
    5.1%
  • Tłuszcze
    4.79 g
    6.84%
  • Błonnik
    1.37 g
    5.48%
  • GDA
    5.66 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Makaron pełnoziarnisty penne, surowy - 50g
  • Pomidory w puszce - 120g (⅓ puszki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula - 50g (⅔ sztuki)
  • Czosnek mały - 3g (ząbek)
  • Oliwki czarne marynowane - 12.5g (5 sztuk)
  • Bazylia świeża - 5g (gałązka)
  • Parmezan tarty - 8g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Makaron ugotuj al dente (według instrukcji na opakowaniu). Rukolę opłucz i osusz.

KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmaż, dołącz pomidory. Zmniejsz ogień, duś około 15 minut.

KROK 3: Makaron przełóż na talerz, polej sosem pomidorowym, dodaj posiekane listki bazylii i oliwki. Całość posyp parmezanem, delikatnie wymieszaj.

Smacznego!