Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 min. + 1 godz.
2 osoby
średni
Wartości odżywcze
349 kcal / 1 porcję (166 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    210.16 kcal
    10.51%
  • Białko
    6.62 g
    13.24%
  • Węglowod.
    37.69 g
    13.96%
  • Tłuszcze
    4.05 g
    5.79%
  • Błonnik
    1.34 g
    5.36%
  • GDA
    10.51 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mleko UHT, 2% tłuszczu - 115g (½ szklanki)
  • Drożdże piekarskie, prasowane - 15g
  • Cukier - 6g (łyżeczka)
  • Mąka gryczana - 140g (szklanka)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 5g (½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Szklanką odmierz ¼ ilości mleka, podgrzej i dodaj pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.

KROK 2: Zawartość szklanki przelej do większej miski i dodaj pozostałe mleko, mąkę, jajo oraz sól i świeżo mielony pieprz. Mieszaj trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego.

KROK 3: Miskę przykryj lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

KROK 4: Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju i chochelką nakładaj porcje ciasta. Każdy blin smaż około 2 minut z obu stron. Do czasu aż uzyska złoty kolor.

*Bliny możesz podawać z serkiem i wędzonym łososiem lub na słodko.

Smacznego!