Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

90 minut
4 osoby
średni
Wartości odżywcze
190 kcal / 1 porcję (465 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    40.99 kcal
    2.05%
  • Białko
    1.22 g
    2.44%
  • Węglowod.
    4.46 g
    1.65%
  • Tłuszcze
    2.83 g
    4.04%
  • Błonnik
    0.87 g
    3.48%
  • GDA
    2.05 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Burak - 650g (6 ½ sztuki)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 100g (4 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Buraki umyj i przekrój na pół. Każdą połówkę zawiń w folię aluminiową i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC i piecz około 1 godziny. Po tym czasie wyjmij buraki z foli i obierz ze skórki.

KROK 2: Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę i dorzuć czosnek. Po chwili dodaj buraczki i roztarty tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż kilka minut, następnie dolej wywar warzywny. Gotuj pod przykryciem około 10 minut.

KROK 3: Składniki zmiksuj na krem i dopraw do smaku. Przelej do miseczek lub szklanek, udekoruj łyżką jogurtu. Możesz podawać z gałązką świeżego tymianku lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Zobacz także
Sałatka śledziowa z kaszą gryczaną
(5)
Sałatka śledziowa z kaszą gryczaną
30 minut + czas moczenia śledzi
6 osób
więcej
Mały zielony pudding chia z malinami
(0)
Mały zielony pudding chia z malinami
5 minut + czas chłodzenia
1 osoba
więcej