Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(9)
25.06.2015
dodaj własny przepis
60 minut+ 30 minut
2 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
652 kcal / 1 porcję (340 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    191.77 kcal
    9.59%
  • Białko
    6.42 g
    12.84%
  • Węglowod.
    31.55 g
    11.69%
  • Tłuszcze
    4.78 g
    6.83%
  • Błonnik
    3.66 g
    14.64%
  • GDA
    9.59 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 300g (20 łyżek stołowych)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Woda ciepła - 200g (¾ szklanki)
  • Masło ekstra - 30g (6 łyżeczek)
  • Jagody - 150g (1 ¼ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i roztop je, następnie stopniowo wlewaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połącz składniki i wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniataj ciasto rękami przez około 5-6 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Włóż do miseczki i przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na około 30 minut.

KROK 2: Nadzienie: Świeże jagody szybko opłucz pod delikatnym strumieniem wody. Osusz na papierowych ręcznikach, rozłóż na tacce i oprósz 1 łyżką mąki. Mrożone jagody wyjmij z zamrażarki przed samym lepieniem pierogów (pierożki łatwiej się lepi z zamrożonymi owocami).

KROK 3: Wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na 3 - 4 części i kolejno rozwałkuj każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek mąką.

KROK 4: Małą szklaneczką wycinaj kółka, na środek nałóż po jednej łyżeczce farszu. Składaj ciasto na pół i zlepiaj dokładnie brzegi pierożków, układaj je na stolnicy lub blacie.

KROK 5: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włóż pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (sprawdź wcześniej bo pierogi mogą być już gotowe, długość gotowania zależy od grubości ciasta). Wyławiaj łyżką cedzakową i ułóż na tacy lub talerzach zachowując odstępy.

Podawaj polewając słodką śmietanką lub serkiem homogenizowanym.

Smacznego!

Zobacz także