Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut + czas pieczenia
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
241 kcal / 1 porcję (572 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    42.17 kcal
    2.11%
  • Białko
    1.05 g
    2.1%
  • Węglowod.
    6.54 g
    2.42%
  • Tłuszcze
    2.33 g
    3.33%
  • Błonnik
    1.66 g
    6.64%
  • GDA
    2.11 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dynia - 1000g
  • Cebula - 90g (1 ¼ sztuki)
  • Jabłko - 120g
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Papryka słodka mielona - 3g (łyżeczka)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Ryż brązowy surowy - 60g
  • Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 st C. Dynię ułóż na blasze, wstaw do piekarnika i piecz około godziny, aż będzie zupełnie miękka. Ostudź, obierz i wyrzuć pestki.

KROK 2: W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, jabłko i przyprawy, po ok. minucie dodaj czosnek. Smaż ostrożnie pół minuty, następnie dodaj dynię i bulion/wodę. Gotuj ok. 30 minut.

KROK 3: Zmiksuj, dodaj ryż. Dopraw solą i pieprzem. (Możesz też doprawić solą i pieprzem i podawać bez ryżu).

Smacznego!