Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

30 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
159 kcal / 1 porcję (335 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    47.33 kcal
    2.37%
  • Białko
    1.70 g
    3.4%
  • Węglowod.
    5.72 g
    2.12%
  • Tłuszcze
    2.38 g
    3.4%
  • Błonnik
    0.31 g
    1.24%
  • GDA
    2.37 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Papryczka chili - 20g (sztuka)
  • Kmin rzymski - 2.5g (½ łyżeczki)
  • Kolendra swieża - 7.5g (½ pęczka)
  • Przecier pomidorowy - 480g (2 szklanki)
  • Cukier - 3g (½ łyżeczki)
  • Wywar warzywny - 480g (2 szklanki)
  • Ciecierzyca z puszki - 170g (szklanka)
  • Natka pietruszki pęczek - 18g (pęczek)
  • Limonka - 50g (½ sztuki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W garnku podgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, oprósz solą i zeszklij ją na umiarkowanym ogniu.

KROK 2: Dodaj pokrojony na plasterki czosnek i pokrojoną papryczkę chili, dalej delikatnie podsmaż przez około 2 minuty. Dodaj kmin rzymski, kolendrę i podgrzej razem przez kilkanaście sekund. Wlej przecier pomidorowy oraz bulion, dodaj cukier, dopraw w razie konieczności solą, pieprzem, zagotuj.

KROK 3: Dodaj odcedzoną ciecierzycę i kilka łyżek zalewy. Po zagotowaniu przykryj i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut na umiarkowanym ogniu.

KROK 4: Zupę zmiksuj na gładki krem (w stojącym blenderze, na największej mocy, przez około minutę).
Podgrzej przed podaniem, podawaj z chili, świeżą natką pietruszki i limonką.

*Można wykorzystać tylko część wymienionych dodatków.

Smacznego!