Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(6)
12.08.2016
dodaj własny przepis
25 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
139 kcal / 1 porcję (182 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    76.29 kcal
    3.81%
  • Białko
    3.18 g
    6.36%
  • Węglowod.
    12.05 g
    4.46%
  • Tłuszcze
    2.27 g
    3.24%
  • Błonnik
    1.94 g
    7.76%
  • GDA
    3.81 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 90g (½ szklanki)
  • Ziele angielskie - 4g (2 sztuki)
  • Liść laurowy - 1g (2 sztuki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Cebula - 40g (½ sztuki)
  • Czosnek mały - 6g (2 ząbki)
  • Pomidory w puszce - 240g (½ puszki)
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Papryka żółta - 60g (½ sztuki)
  • Brokuły - 70g
  • Cukinia - 90g
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Kurkuma - 2g
  • Zioła prowansalskie - 3g (łyżeczka)
  • Papryka słodka, wędzona - 8g (4 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Komosę ryżową przepłucz na sicie o drobnych, małych oczkach. Następnie przełóż ją do garnka o grubym dnie, zalej dwukrotna ilością wody, całość lekko osób, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Kasza powinna całkowicie wchłonąć całą wodę.

KROK 2: W drugim, wysokim garnku podsmaż na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodaj czosnek. Wlej następnie pokrojone w kawałki pomidory w puszki wraz z przecierem. Zmniejsz ogień, a całą masę pomidorową dokładnie wymieszaj i zacznij ogrzewać na małym ogniu.

KROK 3: W między czasie pokrój w półplasterki umytą i obraną marchew, cukinię. W drobną kosteczkę pokrój papryki oraz podziel na drobne części różyczki brokułu. Do gotującej się masy pomidorowej dodaj pokrojone warzywa, szczelnie przykryj pokrywką i duś warzywa na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie i puszczą trochę wody.

KROK 4: Po tym czasie dopraw warzywa solą, pieprzem, curry, kurkumą i ziołami prowansalskimi. Na sam koniec posyp je wędzoną, słodką papryką. Wymieszaj.

KROK 5: Przełóż komosę ryżową do garnka z warzywami i całość dokładnie wymieszaj.

Smacznego!