Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(6)
19.08.2016
dodaj własny przepis
30 minut
6 osób
średni
Wartości odżywcze
383 kcal / 1 porcję (204 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    187.73 kcal
    9.39%
  • Białko
    3.02 g
    6.04%
  • Węglowod.
    19.32 g
    7.16%
  • Tłuszcze
    11.46 g
    16.37%
  • Błonnik
    1.44 g
    5.76%
  • GDA
    9.39 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wywar warzywny - 500g (2 ¼ szklanki)
  • Ziele angielskie - 6g (3 sztuki)
  • Liść laurowy - 1.5g (3 sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Tymianek suszony - 4g (2 łyżeczki)
  • Śmietanka kremowa 30% - 400g (40 łyżek stołowych)
  • Kaszka kukurydziana surowa - 300g (1 ⅔ szklanki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przygotuj bulion warzywny. Obierz warzywa na włoszczyznę, pokrój w kostkę, a następnie wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Dodaj do wywaru ziele angielskie i liść laurowy, przypraw do smaku solą i pieprzem i gotuj do uzyskania esencjonalnego, warzywnego wywaru. Po tym czasie, usuń ziele i liście laurowe.

KROK 2: Do gotującego się bulionu dodaj tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietankę, dobrze rozmieszaj ją do momentu, aż nie będzie grudek, a następnie wsyp kaszkę kukurydzianą i dodaj suszony tymianek. Gotuj około 6-10 minut na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Gdy nieco spęcznieje i wchłonie cały płyn, zestaw garnek z ognia.

KROK 3: Tak ugotowaną kaszę kukurydzianą rozłóż dokładnie w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, a następnie (najlepiej nożem do pizzy) pokrój ją w średniej wielkości kwadraty o wymiarach około 5x5 cm.

KROK 4: Patelnię o dobrej powłoce teflonowej natłuść dokładnie ręcznikiem kuchennym zwilżonym w oleju rzepakowym. Pokrojone wcześniej kwadraty przekładaj oddzielnie na patelnię i smaż z dwóch stron po około 1-2 minuty a każdą stronę.

*Polenta z kaszki kukurydzianej może służyć jako samodzielne danie i przekąska. Będzie również znakomitym dodatkiem do dania obiadowego, szczególnie dla osób niemogących spożywać glutenu. Kasza kukurydziana jest bowiem naturalnie pozbawiona tego białka.

Smacznego!