Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

3 osoby
średni
Wartości odżywcze
530 kcal / 1 porcję (302 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    175.42 kcal
    8.77%
  • Białko
    8.08 g
    16.16%
  • Węglowod.
    17.37 g
    6.43%
  • Tłuszcze
    9.83 g
    14.04%
  • Błonnik
    3.01 g
    12.04%
  • GDA
    8.77 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Awokado - 140g
  • Mango - 240g (¾ sztuki)
  • Szpinak świeży - 75g
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 200g
  • Kasza owsiana - 100g
  • Płatki kukurydziane - 30g (10 łyżek stołowych)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Jaja kurze surowe - 50g (sztuka)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Sól biała - 2g (4 szczypty)
  • Ocet jabłkowy - 6g (2 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Musztarda - 10g (½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Płatki kukurydziane dokładnie pokrusz, a jajko rozbij i rozmieszaj. Pierś z kurczaka umyj, lekko ubij i przekrój na 2-3 kawałki. Każdy kawałek posyp solą, pieprzem i słodką papryką, obtocz w jajku a następnie w płatkach kukurydzianych, dokładnie przyciskając je do mięsa. Wstaw do lodówki na ok. pół godziny.

KROK 2: Kaszę owsianą ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź i zostaw do ostudzenia. W tym czasie przygotuj sos: w naczyniu dokładnie wymieszaj ocet winny, oliwę z oliwek, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i 1 łyżeczkę musztardy.

KROK 3: Piersi z kurczaka wyjmij z lodówki i podsmaż na 1 łyżce oleju na złoto z obu stron, przez ok 3-4 minuty. Gotowe piersi pokrój w paseczki.

KROK 4: Mango i awokado obierz, pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj szpinak i ostudzoną kaszę, całość wymieszaj i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Na wierzchu ułóż pokrojoną wcześniej pierś z kurczaka.

Smacznego!

Wskazówki:

Ocet możesz zastąpić 1 łyżką soku z cytryny.
Chcąc przygotować lunchbox w wersji wegetariańskiej, zamień kurczaka na cieciorkę i dodaj kilka pomidorków koktajlowych.

Tagi kasza
Zobacz także
Dorsz z rusztu
(6)
Dorsz z rusztu
15 minut + czas marynowania
2 osoby
więcej