Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(9)
31.08.2016
dodaj własny przepis
90 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
193 kcal / 1 porcję (281 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    68.57 kcal
    3.43%
  • Białko
    2.99 g
    5.98%
  • Węglowod.
    5.97 g
    2.21%
  • Tłuszcze
    4.36 g
    6.23%
  • Błonnik
    1.62 g
    6.48%
  • GDA
    3.43 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Cebula - 150g (1 ¾ sztuki)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Cukinia - 1000g
  • Marchew - 100g
  • Pomidor suszony w oleju - 100g (5 plastrów)
  • Oliwki czarne marynowane - 50g (20 sztuk)
  • Płatki owsiane górskie - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Jaja kurze surowe - 200g (4 sztuki)
  • Natka pietruszki pęczek - 9g (½ pęczka)
  • Koperek pęczek - 8g (½ pęczka)
  • Pieprz czarny - 6g (6 szczypt)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1.5g (3 szczypty)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Cukinię umyj i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Startą cukinię posól i wymieszaj, przełóż na sitko i odstaw na minimum kwadrans, aby puściła sok.

KROK 2: W tym czasie obierz i zetrzyj marchew oraz pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na patelni. Posiekaj natkę pietruszki, pokrój drobno suszone pomidory i czarne oliwki. Płatki owsiane zmiksuj w młynku do kawy na mąkę i dodaj ją do masy wraz z resztą składników.

KROK 3: Cukinię odciśnij mocno i dodaj do przygotowanych składników. Wymieszaj dokładnie i dodaj przyprawy, spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku.

KROK 4: Przełóż masę warzywną do foremki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem. Wyrównaj masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 190 st. C i piecz około 60 minut do suchego patyczka.

*Wystudź dokładnie przed wyjęciem z foremki.

Smacznego!