Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

100 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
230 kcal / 1 porcję (127 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    182.16 kcal
    9.11%
  • Białko
    2.24 g
    4.48%
  • Węglowod.
    27.22 g
    10.08%
  • Tłuszcze
    8.41 g
    12.01%
  • Błonnik
    2.96 g
    11.84%
  • GDA
    9.11 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 120g
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 100g (10 łyżek stołowych)
  • Mąka kukurydziana - 230g (15 ⅓ łyżki stołowej)
  • Wiórki kokosowe - 24g (4 łyżki stołowe)
  • Cynamon mielony - 4g (łyżeczka)
  • Śliwki - 1000g
  • Powidła śliwkowe - 40g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną przelej gorącą wodą lub upraż na patelni. Ugotuj według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Ugotowaną przełóż do miski, dodaj mąkę kukurydzianą, cynamon i olej. Dokładnie zmiksuj całość blenderem i wystudź. Posyp wiórkami kokosowymi i wmieszaj je w masę.

KROK 2: Tortownicę wysmaruj olejem i wylep ¾ porcji ciasta. Dokładnie przyciskaj je do spodu, jak i brzegu blachy. Pozostałe ciasto schładzaj w lodówce.

KROK 3: Śliwki umyj, osusz i wypestkuj. Przekrój je na połówki.

KROK 4: Na wylepionej ciastem tortownicy rozsmaruj powidła i wyłóż śliwki. Wierzch posyp schłodzonym, startym na tarce ciastem. Zapiekaj przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

Wskazówki:

Upieczone ciasto najlepiej ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu będzie kroić się łatwiej.

Zobacz także
Deser z nasionami chia i mango
(18)
Deser z nasionami chia i mango
10 minut + schładzanie w lodówce
2 osoby
więcej