Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(7)
06.10.2016
dodaj własny przepis
60 minut
5 osób
łatwy
Wartości odżywcze
455 kcal / 1 porcję (187 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    243.56 kcal
    12.18%
  • Białko
    7.07 g
    14.14%
  • Węglowod.
    28.31 g
    10.49%
  • Tłuszcze
    12.85 g
    18.36%
  • Błonnik
    3.35 g
    13.4%
  • GDA
    12.18 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Buraki tarte gotowane - 360g (2 szklanki)
  • Kasza jaglana sucha - 180g
  • Słonecznik, nasiona - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Sezam, nasiona - 60g (6 łyżek stołowych)
  • Cebula czerwona - 80g (⅔ sztuki)
  • Bułka tarta - 48g (6 łyżek stołowych)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Mąka żytnia, typ 720 - 39g (⅓ szklanki)
  • Sos sojowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
  • imbir suszony - 3g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 200 st. C.

KROK 2: Ugotuj (poprzednio podprażoną) kaszę jaglaną według wskazówek producenta umieszczonych na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podpraż sezam z pestkami słonecznika. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę.

KROK 3: Wszystkie składniki, (razem z utartymi gotowanymi burakami) wrzuć do sporej miski i wymieszaj do momentu, aż masa będzie się lepić.

KROK 4: Lep okrągłe, płaskie kotlety i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

KROK 5: Burgery piecz przez około 20 minut. Następnie przewróć je na drugą stronę i piecz jeszcze około 10 minut.

*Podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.

Smacznego!