Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
159 kcal / 1 porcję (192 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    82.41 kcal
    4.12%
  • Białko
    2.43 g
    4.86%
  • Węglowod.
    15.20 g
    5.63%
  • Tłuszcze
    1.93 g
    2.76%
  • Błonnik
    1.37 g
    5.48%
  • GDA
    4.12 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Cebula - 100g (1 ¼ sztuki)
  • Pomidor koktajlowy - 400g (20 sztuk)
  • Czosnek duży - 3g (½ ząbka)
  • Kasza jaglana sucha - 120g
  • Woda - 120g (½ szklanki)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Cukier brązowy - 5g (łyżeczka)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Bazylia świeża - 5g (gałązka)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Cebulę pokrój w piórka.

KROK 2: W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmaż ją. Posyp suszoną bazylią i podsmażaj kolejne 3-4 minuty. Odstaw na bok.

KROK 3: Pomidory pokrój w plasterki, posyp bazylią i rozgniecionym czosnkiem, dopraw solą i wymieszaj. W naczyniu żaroodpornym wyłóż cebule a następnie na przemian kaszę i ¾ porcji pomidorów. Ponownie posyp wszystko suszoną bazylią i tymiankiem. Zalej równomiernie całość połową szklanki wrzącej wody i przykryj ostatnią warstwą świeżych pomidorów. Całość lekko posyp cukrem i skrop oliwą.

KROK 4: Zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut. Po 30 minutach sprawdź czy kasza wchłonęła całą wodę, dolej ją w razie potrzeby.

KROK 5: Całość udekoruj świeżą bazylią.

Zobacz także
Pudding pistacjowy
(31)
Pudding pistacjowy
20 minut + czas chłodzenia
2 osoby
więcej