Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

40 minut
10 osób
łatwy
Wartości odżywcze
188 kcal / 1 porcję (72 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    262.71 kcal
    13.14%
  • Białko
    6.86 g
    13.72%
  • Węglowod.
    35.15 g
    13.02%
  • Tłuszcze
    10.95 g
    15.64%
  • Błonnik
    2.32 g
    9.28%
  • GDA
    13.14 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 140g (9 ⅓ łyżki stołowej)
  • Kasza jaglana sucha - 50g
  • Cukier brązowy - 100g (20 łyżeczek)
  • Mak niebieski - 20g
  • Olej kokosowy - 50g
  • Cytryna - 60g (6 plastrów)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 180g (⅔ szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Sól biała - 1g (2 szczypty)
  • Soda oczyszczona - 2.5g (¾ szczypty)
  • Sok z cytryny - 12g (4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Kaszę jaglaną zmiel na mąkę. Przełóż do miski, dodaj mąkę pełnoziarnista, sól, cukier, mak, sodę oczyszczoną i wymieszaj całość.

KROK 2: W drugim naczyniu wymieszaj ze sobą jaja, mleko i sok cytrynowy. Olej kokosowy rozpuść i dodaj do naczynia, zetrzyj także skórkę z połowy cytryny.

KROK 3: Do mokrych składników przesyp suche i dokładnie wymieszaj całość.

KROK 4: Formę do muffinek wyłóż papilotkami, do każdej nakładaj porcję ciasta do 2/3 wysokości. Piecz przez ok. 25-30 minut aż babeczki będą rumiane.

Smacznego!

Zobacz także
Krem pieczarkowy
(42)
Krem pieczarkowy
30 minut
2 osoby
więcej
Fasolka po bretońsku
(0)
Fasolka po bretońsku
30 minut + czas moczenia
3 osoby
więcej