Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(2)
08.12.2016
dodaj własny przepis
40 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
782 kcal / 1 porcję (250 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    312.84 kcal
    15.64%
  • Białko
    9.19 g
    18.38%
  • Węglowod.
    33.43 g
    12.38%
  • Tłuszcze
    19.04 g
    27.2%
  • Błonnik
    7.43 g
    29.72%
  • GDA
    15.64 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jęczmienna, pęczak - 90g
  • Mak niebieski - 200g
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 300g (1 ¼ szklanki)
  • Syrop klonowy - 40g (8 łyżeczek)
  • Masło ekstra - 10g (2 łyżeczki)
  • Aromat migdałowy - 2g
  • Orzechy włoskie - 100g (25 sztuk)
  • Rodzynki, suszone - 60g (4 łyżki stołowe)
  • Morele suszone - 100g (10 sztuk)
  • Żurawina suszona - 48g (4 łyżki stołowe)
  • Migdały, płatki - 50g (5 łyżek stołowych)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: W osolonej wodzie ugotuj kaszę pęczak według wskazówek producenta zamieszczonych na opakowaniu produktu. Ostudź.

KROK 2: W drugim garnku zagotuj mleko. Dodaj do niego suchy, mielony mak i dokładnie wymieszaj. Mieszaj do momentu, aż mak wchłonie cały płyn.

KROK 3: Następnie dodaj masło, aromat migdałowy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki namoczone wcześniej we wrzątku, posiekane morele suszone, żurawinę suszoną i płatki migdałów. Wymieszaj. Na koniec dodaj syrop klonowy i raz jeszcze połącz wszystkie składniki.

KROK 4: Ugotowaną kaszę wymieszaj w dużej misce z przygotowaną masą makową. Przełóż do ładnych salaterek. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Smacznego!