Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(34)
23.01.2017
dodaj własny przepis
60 minut +
16 osób
łatwy
Wartości odżywcze
284 kcal / 1 porcję (97 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    292.39 kcal
    14.62%
  • Białko
    7.10 g
    14.2%
  • Węglowod.
    18.82 g
    6.97%
  • Tłuszcze
    21.60 g
    30.86%
  • Błonnik
    2.90 g
    11.6%
  • GDA
    14.62 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Migdały, płatki - 200g (20 łyżek stołowych)
  • Słonecznik, nasiona - 100g (10 łyżek stołowych)
  • Daktyle, suszone - 150g
  • Kakao niskotłuszczowe - 10g (łyżka stołowa)
  • Mleczko kokosowe - 800g (80 łyżek stołowych)
  • Sok z cytryny - 60g (20 łyżeczek)
  • Skórka z cytryny - 5g (łyżeczka)
  • Orzechy nerkowca - 120g
  • Skrobia kukurydziana - 15g (1 ½ łyżki stołowej)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Miód pszczeli - 96g (8 łyżeczek)

Sposób przyrządzenia

SPÓD:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 minut do zmięknięcia.

KROK 2: Na rozgrzanej suchej patelni upraż nasiona słonecznika. Następnie przełóż je do misy blendera, dodaj płatki migdałowe, kakao i odsączone daktyle. Miksuj do momentu uzyskania zbitej masy.

KROK 3: Tak przygotowany spód ciasta przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20x20cm) i piecz w piekarniku przez 8 minut.

KREM:

KROK 1: Orzechy nerkowca zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę.

KROK 2: Z bardzo dobrze schłodzonego mleczka kokosowego zbierz łyżką wierzchnią śmietankę i przełóż do miski.

KROK 3: Do miski ze śmietanką kokosową dodaj wyciśnięty sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, odcedzone i osuszone orzechy nerkowca, skrobię kukurydzianą, szczyptę soli oraz miód. Miksuj wszystko przy użyciu blendera do momentu uzyskania gładkiego kremu.

KROK 4: Na upieczony spód wyłóż krem i rozsmaruj go za pomocą łyżki. Tak przygotowane ciasto piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

KROK 5: Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia, a następnie wsadź na noc do lodówki.

*Gotowe ciasto pokrój na kwadraty i każdy udekoruj plastrem cytryny.

Smacznego!