Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(37)
30.01.2017
dodaj własny przepis
45 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
375 kcal / 1 porcję (524 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    71.50 kcal
    3.58%
  • Białko
    2.32 g
    4.64%
  • Węglowod.
    10.49 g
    3.89%
  • Tłuszcze
    2.66 g
    3.8%
  • Błonnik
    1.37 g
    5.48%
  • GDA
    3.58 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ciecierzyca z puszki - 340g (2 szklanki)
  • Bataty - 400g (2 sztuki)
  • Cebula czerwona - 105g (1 ¼ sztuki)
  • Czosnek duży - 15g (3 ząbki)
  • Papryka czerwona - 200g (sztuka)
  • Papryka żółta - 120g (sztuka)
  • Cukinia - 250g
  • Szpinak świeży - 100g
  • Przecier pomidorowy - 480g (2 szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Oregano - 2g (łyżeczka)
  • Bazylia suszona - 8g (2 łyżeczki)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Papryka słodka, wędzona - 3g (1 ½ szczypty)
  • Rozmaryn suszony - 3g (łyżeczka)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

KROK 2: Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wysyp pokrojone bataty, oprósz je solą, pieprzem i rozmarynem i piecz przez 20 minut.

KROK 3: W między czasie cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryki i cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę.

KROK 4: Na rogrzany w garnku o grubym dnie olej przełóż pokrojoną cebulę i czosnek i smaż do momentu ich zeszklenia.

KROK 5: Do garnka dodaj papryki i cukinię i smaż do momentu wyparowania całej wody.

KROK 6: Następnie wlej przecier pomidorowy, dodaj umyty szpinak i duś wszystko przez ok. 5 minut.

KROK 7: Ciecierzycę dokładnie opłucz z zalewy i dodaj ją do warzyw wraz z upieczonymi batatami.

KROK 8: Tak przygotowaną potrawę dopraw pieprzem, oregano, bazylią, ostrą i wędzoną papryką. Całość dokładnie wymieszaj.

*Podawaj z ulubioną kaszą bądź ryżem, posypane natką pietruszki.

Smacznego!