Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

60 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
410 kcal / 1 porcję (287 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    143.02 kcal
    7.15%
  • Białko
    5.58 g
    11.16%
  • Węglowod.
    11.70 g
    4.33%
  • Tłuszcze
    8.90 g
    12.71%
  • Błonnik
    1.93 g
    7.72%
  • GDA
    7.15 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka kukurydziana - 70g (4 ⅔ łyżki stołowej)
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 105g (7 łyżek stołowych)
  • Mąka jaglana - 40g (¼ szklanki)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Masło ekstra - 90g (18 łyżeczek)
  • Woda - 30g (¼ szklanki)
  • Szpinak, mrożony - 750g
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Czosnek duży - 10g (2 ząbki)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 240g (szklanka)
  • Cebula - 80g (sztuka)
  • Śmietanka kremowa 30% - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Tymianek suszony - 2g (łyżeczka)
  • Ser Gouda - 100g (4 plastry)
  • Sól biała - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 1g (szczypta)
  • Gałka muszkatołowa mielona - 2.5g (5 szczypt)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przygotuj kruche ciasto: Wszystkie mąki wymieszaj a następnie posiekaj razem z zimnym masłem. W razie potrzeby dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i całość dokładnie zagnieć. Uformuj kulę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

KROK 2: Przygotuj nadzienie: Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj mrożony szpinak i poczekaj aż się rozmrozi. Odparuj nadmiar wody, dopraw gałką muszkatołową i sporą ilością soli.

KROK 3: W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko, śmietankę, jaja, starty ser, sól i pieprz.

KROK 4: Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 10 minut. Następnie wyłóż przygotowanym szpinakiem, zalej masą jajeczną i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.

Smacznego!