Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(19)
25.05.2017
dodaj własny przepis
45 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
551 kcal / 1 porcję (337 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    163.87 kcal
    8.19%
  • Białko
    8.72 g
    17.44%
  • Węglowod.
    23.52 g
    8.71%
  • Tłuszcze
    4.19 g
    5.99%
  • Błonnik
    1.61 g
    6.44%
  • GDA
    8.19 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza gryczana sucha - 100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 150g (10 łyżek stołowych)
  • Kasza jaglana sucha - 60g
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Kakao 16%, proszek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu - 480g (2 szklanki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Ser twarogowy chudy - 200g (10 łyżek stołowych)
  • Banan - 120g
  • Jogurt naturalny 2% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
  • Miód pszczeli - 36g (3 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Zmiel kaszę gryczaną lub użyj gotowego produktu. W misce połącz obie mąki, proszek do pieczenia, jajo i kakao. Dodawaj mleko i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego. Ugotuj kaszę jaglaną; smaczniejsza i delikatniejsza, bardziej pasująca do tego dania będzie ugotowana w mleku z dodatkiem olejku waniliowego.

KROK 2: Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej kilka kropel oleju. Wykładaj porcję ciasta i smaż do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Obróć na drugą stronę i dalej podsmażaj. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta.

KROK 3: Twaróg wymieszaj z miodem i jogurtem, następnie dodaj rozgniecionego widelcem banana i kaszę jaglaną. Możesz przyprawić cynamonem. Gotowe naleśniki faszeruj serkiem i zawijaj w rulon. Podawaj jako zimną przekąskę, możesz podsmażyć lub zapiec w piekarniku.

Smacznego!

Zobacz także