Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

70 minut
12 osób
łatwy
Wartości odżywcze
223 kcal / 1 porcję (92 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    241.24 kcal
    12.06%
  • Białko
    6.34 g
    12.68%
  • Węglowod.
    32.28 g
    11.96%
  • Tłuszcze
    10.00 g
    14.29%
  • Błonnik
    2.47 g
    9.88%
  • GDA
    12.06 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Banan - 480g
  • Kasza jaglana sucha - 90g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 190g (12 ⅔ łyżki stołowej)
  • Cukier brązowy - 30g (6 łyżeczek)
  • Mąka kokosowa - 65g (½ szklanki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 50g (5 łyżek stołowych)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Kakao 16%, proszek - 40g (4 łyżki stołowe)
  • Sok z cytryny - 3g (łyżeczka)
  • Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Soda oczyszczona - 3g (szczypta)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)

Sposób przyrządzenia

KROK 1. Umieść banany i ugotowaną kaszę jaglaną w blenderze i zblenduj na gładką masę. Podgrzej piekarnik do 180*C.

KROK 2. Zmiksuj jaja z cukrem do momentu rozpuszczenia cukru. Dodaj mieszaninę bananów i kaszy do zmiksowanych jaj, następnie wlej olej, aromat waniliowy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.

KROK 3. W oddzielnej misce połącz mąki z kakao, proszek do pieczenia i sól.

KROK 4. Połącz mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do wysmarowanej olejem blachy lub tortownicy. Piecz przez około 40 minut lub do suchego patyczka.

Po wystygnięciu wykrój porcje takiej wielkości jak lubisz, posyp wiórkami kokosowymi i ciesz się każdym kęsem ;)

Smacznego !