Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

25 minut
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
164 kcal / 1 porcję (164 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    100.13 kcal
    5.01%
  • Białko
    1.91 g
    3.82%
  • Węglowod.
    16.98 g
    6.29%
  • Tłuszcze
    3.27 g
    4.67%
  • Błonnik
    1.37 g
    5.48%
  • GDA
    5.01 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Ziemniaki - 150g (2 sztuki)
  • Masło ekstra - 5g (łyżeczka)
  • Śmietana 12% tłuszczu - 9g (½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ziemniaki umyj, obierz i wrzuć do wrzątku. Gotuj do miękkości. Odlej wodę i odparuj chwilę na ogniu.

KROK 2: Ziemniaki rozgnieć za pomocą tłuczka lub widelca, dodaj masło i śmietanę. Ubijaj na gładką, puszystą masę. Dla wzmocnienia smaku posyp świeżym, siekanym koperkiem.

*Podawaj do dań mięsnych i surówek.

Smacznego!