Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie artykułów
Popularne artykuły
1 grudnia 2016
więcej
9 grudnia 2016
więcej
13 grudnia 2016
więcej
22 grudnia 2016
więcej
30 grudnia 2016
więcej
Więcej artykułów

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola


Pyłek kwiatowy – zdrowie prosto z natury

odżywianie | 24.02.2017
Pyłek kwiatowy – zdrowie prosto z natury

Ze względu na wciąż poszerzający się rynek żywności prozdrowotnej coraz chętniej sięgamy po produkty o deklarowanym korzystnym wpływie na nasz organizm. Dlatego w dzisiejszym artykule postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej jednemu z nich. Pyłek kwiatowy ostatnimi czasy wyjątkowo zyskał na popularności. Czym sobie zasłużył na tak duże uznanie wielu z nas?

Co znajdziemy w pyłku kwiatowym?

Pomimo tego, że już w latach 80' ubiegłego wieku pyłek kwiatowy można było pozyskiwać na dużą skalę, to obecnie, niewiele firm zajmuje się jego przemysłowym przetwórstwem. Nie zniechęciło to jednak konsumentów do jego skrupulatnego poszukiwania na sklepowych półkach, dzięki czemu coraz częściej możemy o nim usłyszeć. Za co powinniśmy go docenić? Głównie za bardzo korzystny skład. Surowiec ten składa się w 20-40% z białek, w tym także z cennych aminokwasów egzogennych. 15-48% jego składu stanowią węglowodany, a 2-14% tłuszcze, wśród których znajdziemy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowi świetne źródło składników mineralnych, tj. żelaza, potasu, manganu, cynku, fosforu, miedzi, wapnia, kobalti, siarki, krzemu, sódu oraz molibdenu. Pyłek kwiatowy jest również bogaty w witaminy, zwłaszcza w te rozpuszczalne w tłuszczach, czyli witaminę A, D, E, a także witaminę C oraz witaminy z grupy B. Warto tu wspomnieć także o zawartości enzymów, tj. trypsyna, celulaza, lipaza czy laktaza, a także substancji o działaniu bakteriobójczym i grzybobójczym, do których zaliczamy olejki eteryczne, hormony, kwasy organiczne (jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy) i kwasy fenolowe (chlorogenowy, ferulowy, p-hydroksybenzoesowy).

Dlaczego warto sięgać po pyłek kwiatowy?

Pyłek kwiatowyPrzede wszystkim ze względu na korzystny wpływ na nasze zdrowie. Z uwagi na jego skład, pyłek kwiatowy świetnie sprawdzi się we wzmacnianiu układu odpornościowego, chroniąc nasz organizm przed infekcjami. Dodatkowo, szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Dzięki zawartości wspomnianych nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli i flawonoidów posiada właściwości obniżające stężenie trójglicerydów oraz „złej frakcji” cholesterolu we krwi. Działanie regenerujące, żółciopędne oraz przeciwzapalne, które wynika z zawartości kwasów fenolowych i związków flawonoidowych, powoduje, iż pyłek kwiatowy wykorzystywany jest w leczeniu schorzeń wątroby. W badaniach na pacjentach wykazano, iż produkt ten powoduje obniżenie poziomu enzymów wątrobowych, tj. transaminaza alaninowa i asparaginianowa, a także stężenia bilirubiny. Kolejną zaletą pyłku kwiatowego jest regulowanie procesu trawiennego, gdyż przynosi on ulgę osobom zmagającym się z zaparciami lub biegunkami.

Zastosowanie pyłku kwiatowego w kosmetyce

W przemyśle kosmetycznym, pyłek kwiatowy został doceniony głównie ze względu na swoje właściwości odżywcze, regenerujące oraz przeciwstarzeniowe. Coraz częściej staje się on składnikiem kremów, balsamów, szminek, a także szamponów przeciwłupieżowych i odżywek do włosów. Warto zwrócić szczególną uwagę na jego ostatnie zastosowanie, które wynika z zawartości aminokwasów siarkowych wzmacniających strukturę włosa. Znaleźć go możemy również w szamponach przeznaczonych do włosów przetłuszczających się, gdyż reguluje pracę gruczołów łojowych i hamuje przetłuszczanie się skóry głowy eliminując przy tym jej świąd.

Działanie pyłku kwiatowego jest na tyle wszechstronne, że nie powinniśmy mieć wątpliwości co do jego korzystnego wpływu na nasz organizm. Warto go wprowadzić do swojego jadłospisu, gdyż z łatwością pomoże nam uzupełnić codzienną dietę w cenne składniki odżywcze.

Zobacz także