Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

Kategorie porad

Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Witamina A

odżywianie | 29.03.2016
Witamina A

Dziś „rozbierzemy” na czynniki pierwsze witaminę A. Powiemy o najważniejszych jej źródłach w żywności, objawach niedoboru oraz przedawkowania.

Witamina A jest jedną z przedstawicielek witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Łączy w sobie wiele związków takich jak retinol i jego pochodne, beta-karoten i inne karotenoidy. Substancje te są niezbędne do widzenia, budowy nabłonka oraz skóry i wzrostu tkanek. Jako antyoksydanty zapobiegają wielu nowotworom.

Witaminę A znajdziemy zarówno w produktach pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. W produktach zwierzęcych występuje w formie retinolu, a najbogatszym jego źródłem są podroby (których, nie powinny spożywać kobiety w ciąży), niektóre ryby i jaja. W produktach roślinnych znajdziemy karotenoidy (prowitaminę A), z których najważniejszy dla zdrowia jest b-karoten. Znajdziemy go w marchwi, szpinaku, czerwonej papryce, dyni, sałatach oraz morelach, brzoskwiniach, śliwkach i wiśniach.

Zawartość witaminy A w wybranych produktów spożywczych:

Produkty dostarczające retinol:

  • tuńczyk 450 µg
  • jajawęgorz 980 µg
  • masło extra 751 µg
  • margaryna 600 - 900 µg
  • jaja 241 µg
  • mleko pełne 174 µg
  • wątróbka wołowa i wieprzowa (nie może być spożywana przez kobiety ciężarne) 12998 - 14242 µg

Produkty dostarczające karoten:

  • marchew 9938 µg
  • papryka czerwona 3165 µg
  • liście pietruszki 5410 µg
  • szczaw 3848 µg
  • sałata 1153 µg
  • szpinak 4243 µg
  • mango 2350 µg
  • morele 1523 µg
  • morele suszone 7842 µg
  • papaja 1200 µg
  • brzoskwinia 595 µg
  • pomarańcze 114 µg

Witamina A pełni bardzo wiele różnych funkcji w naszym organizmem:

  • jest niezbędna w procesie prawidłowego widzenia;
  • uczestniczy w różnicowaniu komórek organizmu (zwłaszcza komórek nabłonka i tkanki kostnej);
  • podnosi zdolności regeneracyjne komórek;
  • chroni nabłonek skóry i błony śluzowe;
  • owoc egzotycznyuczestniczy w syntezie białek i w przemianach lipidów;
  • dzięki właściwościom antyoksydacyjnym chroni przed działaniem wolnych rodników

Niedobory witaminy A wpływać na:

  • zaburzenia widzenia, (np. wystąpienie kurzej ślepoty, czyli niedowidzenia o zmierzchu);
  • zaburzenia w regeneracji nabłonka dróg oddechowych i przewodu pokarmowego;
  • spowolnienie lub zahamowanie wzrostu i rozwoju młodych organizmów;
  • powstawanie niekorzystnych zmian w układzie nerwowym.

Zobacz także