Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map



Zadaj pytanie dietetykowi

Wypełnij wszystkie wymagane pola

Naringina, czyli grejpfruty w roli głównej

odżywianie | 08.03.2017
Naringina, czyli grejpfruty w roli głównej

Doceniany przede wszystkim za bogactwo witamin i składników mineralnych. Ze względu na niski indeks glikemiczny, doskonale sprawdza się w diecie osób zmagających się z podwyższonym poziomem cukru we krwi. Ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej i oczyszcza organizm z toksyn. Za co jeszcze powinniśmy docenić grejpfruty?

Naringina - cała prawda o grejpfrutach

Naringina należy do grupy glikozydów flawonoidowych, która w organizmie, poprzez odłączenie części cukrowej, przekształcana jest w naringeninę. Substancja ta odpowiada za charakterystyczny, gorzki smak grejpfruta. Oba te związki wykazują silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, dzięki czemu mogą być stosowane zarówno w profilaktyce jak i leczeniu chorób dietozależnych, tj. otyłość, hipercholesterolemia, nadciśnienie owoce cytrusowetętnicze, miażdżyca i cukrzyca. Działanie naringiny polega na utrzymaniu we krwi właściwego poziomu hormonu (adiponektyny) zwiększającego wrażliwość na insulinę, którego niedobór często występuje u osób zmagających się z nadmierną masą ciała. Jednak na tym nie kończą się jej korzystne działania. Substancja ta posiada również zdolność obniżania stężenia cholesterolu całkowitego, a także jego „złej” frakcji we krwi. Obecnie są prowadzone badania nad rolą naringiny we wspomaganiu pracy wątroby. Można bowiem przypuszczać, iż usprawnia ona proces jej detoksykacji, a także odpowiada za produkcję prawidłowej ilości albumin. Jednak warto pamiętać o tym, iż grejpfruty niosą ze sobą pewne niebezpieczeństwo dla osób zażywających leki. Wykazano, że substancje w nich zawarte mogą wchodzić w interakcję z niektórymi lekami, zmniejszając tym samym ich biodostępność. Zasada ta tyczy się chociażby statyn - farmaceutyków stosowanych w zaburzeniach lipidowych oraz blokerów kanału wapniowego przyjmowanych przez pacjentów cierpiących na schorzenia układu sercowo - naczyniowego. Flawonoidy zawarte w grejpfrutach blokują bowiem enzym, cytochrom P450, odpowiedzialny za metabolizm leków. W wyniku tej interakcji następuje obniżenie metabolizmu leku, co wiąże się z jego wzrostem stężenia we krwi, doprowadzając do nasilenia działań niepożądanych.

Choć coraz częściej można słyszeć o korzystnym wpływie spożywania grejpfrutów na nasze zdrowie, to wciąż wiele aspektów z tym związanych nie znalazło naukowego potwierdzenia. Naringenina nie została bowiem zatwierdzona przez FDA jako produkt leczniczy, co wiąże się z potrzebą przeprowadzania dalszych badań z jej udziałem.

Zobacz także