Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

10 minut + 25 min.
1 osoba
łatwy
Wartości odżywcze
210 kcal / 1 porcję (349 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    60.18 kcal
    3.01%
  • Białko
    4.37 g
    8.74%
  • Węglowod.
    4.60 g
    1.7%
  • Tłuszcze
    3.34 g
    4.77%
  • Błonnik
    1.41 g
    5.64%
  • GDA
    3.01 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry - 50g
  • Pieczarki - 40g (2 sztuki)
  • Pomidor koktajlowy - 40g (2 sztuki)
  • Cukinia - 50g
  • Cebula czerwona - 50g (½ sztuki)
  • Papryka czerwona - 100g (½ sztuki)
  • Czosnek duży - 5g (ząbek)
  • Oliwa z oliwek - 10g (łyżka stołowa)
  • Koperek siekany - 4g (½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Oliwę połącz z posiekanym koperkiem.

KROK 2: Mięso z kurczaka opłucz, oczyść i wysusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w dużą kostkę, połącz z jogurtem zmieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstaw na kilka minut.

KROK 3: Warzywa umyj, pokrój w kostkę (odpowiadającą rozmiarem kostkom mięsa) i natrzyj oliwą z koperkiem.

KROK 4: Na drewniane patyki nabijaj po kolei mięso i warzywa. Szaszłyki ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika na 25 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia naczynie odkryj.

*Gotowe szaszłyki podawaj na ciepło z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!