Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(17)
24.03.2016
dodaj własny przepis
70 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
204 kcal / 1 porcję (181 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    112.94 kcal
    5.65%
  • Białko
    4.81 g
    9.62%
  • Węglowod.
    14.21 g
    5.26%
  • Tłuszcze
    4.34 g
    6.2%
  • Błonnik
    1.23 g
    4.92%
  • GDA
    5.65 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Kasza jaglana sucha - 51g (1 ⅔ łyżki stołowej)
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 60g (½ szklanki)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Wiśnie - 500g
  • Migdały, płatki - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Cukier brązowy - 20g (4 łyżeczki)
  • Maślanka, 0,5% tłuszczu, z wapniem - 240g (szklanka)
  • Aromat waniliowy - 4g (łyżeczka)
  • Orzechy pistacjowe - 40g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji wody 2:1 z dodatkiem kawałka kory cynamonu. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.

KROK 2: Do miski wbij jajka, dodaj nierafinowany cukier trzcinowy i dokładnie wszystko wymieszaj mikserem. Dodaj przesianą mąkę, ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, maślankę i ekstrakt z wanilii. Aby konsystencja była bardziej zwarta możesz masę zmiksować blenderem. Dotyczy to kaszy jaglanej, która po dokładnym zmiksowaniu wpłynie na bardziej lekką i aksamitną konsystencję ciasta po jego upieczeniu.

KROK 3: Do nasmarowanej masłem formy lub naczynia żaroodpornego wlej masę i dodaj wiśnie. Posyp płatkami migdałowymi. Zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku z termoobiegiem. Sprawdź w trakcie pieczenia wykałaczką, aby ciasto się nie przypaliło lub nie było surowe przed wyjęciem.

KROK 4: Serwuj, kiedy ciasto lekko opadnie, najlepiej na ciepło, udekorowane świeżymi wiśniami i delikatnie oprószone drobno posiekanymi pistacjami.

Smacznego!

Zobacz także