Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(8)
02.01.2017
dodaj własny przepis
75 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
434 kcal / 1 porcję (156 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    277.90 kcal
    13.9%
  • Białko
    5.92 g
    11.84%
  • Węglowod.
    26.51 g
    9.82%
  • Tłuszcze
    17.77 g
    25.39%
  • Błonnik
    3.31 g
    13.24%
  • GDA
    13.9 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Jagody, mrożone - 250g
  • Kasza gryczana sucha - 150g
  • Mąka kukurydziana - 30g (2 łyżki stołowe)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Soda oczyszczona - 1.5g (½ szczypty)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Syrop klonowy - 100g (20 łyżeczek)
  • Mleko migdałowe - 100g (½ szklanki)
  • Aromat migdałowy - 2g
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 80g (8 łyżek stołowych)
  • Siemię lniane - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Orzechy włoskie - 100g (25 sztuk)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 160 st. C.

KROK 2: Kwadratową blaszkę o wymiarach 20x20 wyłóż papierem do pieczenia. W młynku do kawy zmiel na mąkę kaszę gryczaną. Odlóż 1 łyżkę do szklanki.

KROK 3: W dużej misce wymieszaj zmieloną kaszę gryczaną, mąkę kukurydzianą, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę i sól.

KROK 4: W oddzielnej misce wymieszaj syrop klonowy, mleko migdałowe i olej rzepakowy. Zmiksuj mokre składniki z jajkami, dodaj siemię lniane, kilka kropel aromatu migdałowego i dokładnie wymieszaj.

KROK 5: Mrożone jagody wymieszaj z resztką odłożonej mąki gryczanej.

KROK 6: Mokre składniki połącz z suchymi za pomocą silikonowej szpatułki. Następnie dodaj mrożone owoce i dokładnie wmieszaj je z ciastem.

KROK 7: Powstałą masę przełóż do wcześniej przygotowanej blaszki. Wierzch posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę lub do uzyskania efektu "suchego patyczka".

Smacznego!

Zobacz także