Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(8)
25.05.2016
dodaj własny przepis
50 minut
3 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
162 kcal / 1 porcję (81 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    198.75 kcal
    9.94%
  • Białko
    13.40 g
    26.8%
  • Węglowod.
    33.02 g
    12.23%
  • Tłuszcze
    3.85 g
    5.5%
  • Błonnik
    5.83 g
    23.32%
  • GDA
    9.94 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Soczewica czerwona, nasiona suche - 120g
  • Cebula czerwona - 50g (½ sztuki)
  • Marchew - 50g
  • Bazylia świeża - 10g (2 gałązki)
  • Pieprz czarny - 3g (3 szczypty)
  • Papryka ostra mielona - 3g (łyżeczka)
  • Curry - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Oregano - 1g (½ łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Oliwa z oliwek - 5g (½ łyżki stołowej)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Przesyp soczewicę na sito i dokładnie ją przepłukaj. Ugotuj ją wg wskazań producenta u

KROK 2: Cebule obierz, drobno posiekaj, a marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach. Następnie warzywa przełóż na patelnię, dodał łyżeczkę oleju i duś (gdy warzywa lekko się podsmażą zalej je wodą). Wodę odparuj.

KROK 3: Odcedzoną, ostudzoną i dodatkowo odciśniętą soczewicę wymieszaj z zawartością patelni, następnie dodaj posiekane świeże zioła, przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.

KROK 4: Z powstałej masy formuj kule, a następnie spłaszcz je delikatnie i uformuj średniej wielkości burgera, a następnie odłóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 5: Piecz burgera ok. 25 minut w 200 st. C.

*Burgery świetnie komponują się z pełnoziarnistą bułką, warzywami i lekkim sosem pomidorowym.

Smacznego!