Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

60 minut + czas moczenia
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
196 kcal / 1 porcję (80 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    244.03 kcal
    12.2%
  • Białko
    11.74 g
    23.48%
  • Węglowod.
    44.58 g
    16.51%
  • Tłuszcze
    6.05 g
    8.64%
  • Błonnik
    9.47 g
    37.88%
  • GDA
    12.2 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Pietruszka, korzeń - 60g
  • Seler korzeniowy - 80g
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Oliwa z oliwek - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Kasza gryczana niepalona, sucha - 100g (½ szklanki)
  • Fasola biała, nasiona suche - 250g
  • Sos sojowy bezglutenowy - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Pieprz czarny - 4g (4 szczypty)
  • Majeranek otarty, suszony - 3g (łyżeczka)
  • Zioła prowansalskie - 6g (2 łyżeczki)
  • Natka pietruszki siekana - 24g (4 łyżeczki)
  • Śliwki z pestką, suszone - 60g

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Umytą i obraną pietruszkę oraz selera pokrój na mniejsze kawałki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posyp warzywa solą, pieprzem, a także skrop delikatnie olejem i wymieszaj całość dokładnie tak, by warzywa były równomiernie nim otoczone.

KROK 2: Wstaw je do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz ok. 30-40 min. Warzywa powinny być miękkie. Po tym czasie upieczone warzywa przełóż na talerz i ostudź.

KROK 3: W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną, według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu produktu, na sypko. Po ugotowaniu lekko ją przestudź.

KROK 4: Białą fasolę namocz dzień wcześniej, wylej wodę z moczenia, wlej nową, a następnie ugotuj fasolę do miękkości (ok.60-70 minut).

KROK 5: Wszystkie pozostałe składniki przełóż do dużej miski i dokładnie zmiksuj, mogą zostacć drobne, wyczuwalne kawałki. Na koniec wmieszaj suszone śliwki.

KROK 6: Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st C. przez ok. 40 min.

*Najlepiej smakuje schłodzony całą noc w lodówce.

**Wierzch przed pieczeniem możesz ozdobić jeszcze suszonymi śliwkami.

Smacznego!