Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(64)
13.01.2017
dodaj własny przepis
50 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
501 kcal / 1 porcję (333 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    150.50 kcal
    7.53%
  • Białko
    9.99 g
    19.98%
  • Węglowod.
    9.97 g
    3.69%
  • Tłuszcze
    7.83 g
    11.19%
  • Błonnik
    1.76 g
    7.04%
  • GDA
    7.53 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista - 150g (1 ¼ szklanki)
  • Jogurt typu greckiego - 40g (2 łyżki stołowe)
  • Jaja kurze surowe - 150g (3 sztuki)
  • Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
  • Proszek do pieczenia - 2g (½ łyżeczki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Bazylia suszona - 4g (łyżeczka)
  • Łosoś świeży, filet - 300g
  • Oliwa z oliwek - 20g (2 łyżki stołowe)
  • Pomidor suszony - 28g (4 sztuki)
  • Szpinak świeży - 350g
  • Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu - 230g
  • Mozzarella - 45g (3 plastry)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj jogurt grecki, jajko, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu oraz suszoną bazylię. Z tak przygotowanych składników zagnieć ciasto.

KROK 2: Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki placek. Przełóż je do formy na tartę, spód podziurkuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut.

KROK 3: W międzyczasie przygotuj farsz. Filety z łososia opłucz, odetnij skórę, oprósz solą i polej oliwą z oliwek, a następnie ugotuj na parze (około 10 minut).

KROK 4: Szpinak umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz, a suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Na rozgrzaną na patelni oliwę przełóż suszone pomidory i po około 5 minutach dodaj szpinak. Smaż do momentu jego zwiędnięcia.

KROK 5: Do małej miski wlej mleko. Wbij dwa jajka i roztrzep je. Sos dopraw solą i pieprzem.

KROK 6: Upieczony spód tarty wymij z piekarnika. Połóż na nim pokrojonego w kostkę łososia, szpinak z suszonymi pomidorami i wszystko zalej sosem. Wierzch posyp tartą mozzarellą.

KROK 7: Tak przygotowaną tartę włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 30 minut.

Smacznego!

Zobacz także