Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

20 minut
4 osoby
łatwy
Wartości odżywcze
184 kcal / 1 porcję (483 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    38.00 kcal
    1.9%
  • Białko
    1.77 g
    3.54%
  • Węglowod.
    5.20 g
    1.93%
  • Tłuszcze
    2.00 g
    2.86%
  • Błonnik
    1.15 g
    4.6%
  • GDA
    1.9 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Wywar warzywny - 960g (4 szklanki)
  • Boćwina - 280g (pęczek)
  • Buraki gotowane - 240g
  • Cebula - 45g (½ sztuki)
  • Ziemniaki - 225g (3 sztuki)
  • Śmietana, 18% tłuszczu - 50g (2 łyżki stołowe)
  • Cukier - 6g (łyżeczka)
  • Jaja kurze surowe - 100g (2 sztuki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 0.5g (szczypta)
  • Pieprz czarny - 2g (2 szczypty)
  • Sok z cytryny - 6g (2 łyżeczki)
  • Natka pietruszki siekana - 18g (3 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Botwinkę dokładnie opłucz, listek po listku, żeby nie zostały w niej drobinki piasku. Listki posiekaj (jeśli masz ochotę, możesz do zupy wykorzystać także części łodyżki), buraczki obierz i pokrój w kostkę.

KROK 2: Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Do gorącego wywaru dodaj pokrojone uprzednio w kostkę buraczki, ziemniaki i listki. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj powoli do miękkości warzyw, ok. 15 minut.

KROK 3: Po zestawieniu z ognia dodaj łyżeczkę soku z cytryny, dopraw do smaku cukrem i solą i pieprzem. Jeśli możesz (masz ochotę) dodaj zahartowaną śmietanę 18%.

KROK 4: Przed podaniem posyp zupę na talerzach świeżo posiekaną natką z pietruszki (ew. koperkiem).

*Barszcz z boćwinką można podać z jajkiem ugotowanym na twardo lub jajkiem w koszulce.

Smacznego!