Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

60 minut
6 osób
łatwy
Wartości odżywcze
236 kcal / 1 porcję (444 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    53.10 kcal
    2.66%
  • Białko
    5.97 g
    11.94%
  • Węglowod.
    5.47 g
    2.03%
  • Tłuszcze
    1.41 g
    2.01%
  • Błonnik
    1.48 g
    5.92%
  • GDA
    2.66 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Dorsz, świeży, filety bez skóry - 800g
  • Olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego - 30g (3 łyżki stołowe)
  • Marchew - 500g
  • Seler korzeniowy - 100g
  • Pietruszka, korzeń - 150g
  • Cebula - 55g (⅔ sztuki)
  • Koncentrat pomidorowy, 30% - 105g (7 łyżeczek)
  • Por - 130g (½ sztuki)
  • Woda ciepła - 720g (3 szklanki)
  • Sól o obniżonej zawartości sodu - 1g (2 szczypty)
  • Liść laurowy - 0.5g (sztuka)
  • Papryka słodka mielona - 1.5g (½ łyżeczki)
  • Bazylia suszona - 2g (½ łyżeczki)
  • Oregano - 1g (½ łyżeczki)
  • Pieprz czarny - 0.5g (½ szczypty)
  • Mąka pszenna, typ 500 - 65g (½ szklanki)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Ryby rozmroź (jeśli była mrożona) i bardzo dokładnie umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój na kawałki, posyp solą, pieprzem, odłóż.

KROK 2: Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą, posól ją. Gotuj przez 15 - 20 minut pod uchyloną pokrywką. Pod koniec tego czasu dodaj ziele angielskie i listek laurowy.

KROK 3: W czasie, gdy gotują się warzywa możesz usmażyć rybę: obtocz ją w mące i smaż partiami na złoto na rozgrzanym oleju.

KROK 4: Odlej trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszaj w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokrój w półplasterki i zeszklij na oleju, dodaj ugotowane warzywa i koncentrat, wymieszaj dokładnie i zagotuj.

KROK 5: Dopraw do smaku. Gorące warzywa połóż na usmażonej rybie. Schłodź w lodówce.

*Najlepiej przygotuj rybę z wyprzedzeniem, aby potrawa nabrała smaku.

Smaczego!